Case Study – Mr & Mrs Gilbert, Oxfordshire

Silent View Installation

Rustique windows plus LivinROOM conservatory

Mr & Mrs Gilbert have lived in their detached character home with their three children for four years. Built 20 years ago in a small village full of period properties, the house sits in the grounds of an old Elizabethan coaching inn and has been designed to emulate an old Victorian house. Bursting with period-style features, the house was built with timber windows – 20 years on, the windows were letting in draughts and the house often felt chilly.

“We’ve got three young children and our plan is to stay here at least until they leave home,” Mrs Gilbert told us. “We’ve decided to invest in the property now so that we can maximise its potential and enjoy having our house as we want it, which includes creating a cosy home with new windows.”

The family converted the garage a few years ago and had new timber windows put in so it was important to them that the new uPVC windows would match those in the garage conversion. “We obtained three quotes for replacement windows,” Mrs Gilbert explained. “One company spent three hours in our house measuring up and trying to persuade us to replace the timber windows in the converted garage rather than match the style of the new windows to them – only for us to discover that particular company doesn’t make windows with the woodgrain effect we wanted. What’s more, the quote was extortionate and they expected us to go through the rigmarole of haggling down the price.”

Mr & Mrs Gilbert got in touch with Silent View Windows, based locally to them. “We were impressed with Silent View and they were such a welcome contrast to the other company we’d contacted,” Mrs Gilbert said. “They had great products which were in keeping with the style of our house and they talked us through all the options, taking on board what we’d told them we wanted.”

The couple opted for white woodgrain Rustique windows with authentic Georgian bars and they’re really pleased with their choice. “The fitters did a great job of installing the windows,” said Mrs Gilbert. “Silent View sent a big team who worked very quickly, they were very impressive. We chose to stick with the white colour for the windows and it’s really freshened them up – the house has been given a face-lift and people have told us the windows don’t look like uPVC. The best thing is that the windows have made such a difference to the feeling of warmth in the house, we wish we’d done it sooner rather than waiting four years.”

The Gilbert family also wanted to extend their home to the rear. “Our dining room used to look out on to the garden through French doors, so we didn’t want to simply extend the house by putting another room on the back and thereby preventing natural light getting into the dining room,” explained Mrs Gilbert. “We knew we didn’t want a traditional conservatory – we wanted something that would feel like an extension, a room we could use all year round as a flexible space – a hobby room for the children with the piano, but minimal furniture so that we have the option to create an extended dining space when we need it.”

Silent View recommended LivinRoom, a clever internal pelmet system that creates a cosy feeling and minimises the impact of lots of glazing.  The design also incorporates brick pillars in the corners of the conservatory. “The Silent View team built the extension very efficiently,” said Mrs Gilbert. “And we’re so pleased with the resulting space. It’s been really cold the last few days, with temperatures around freezing – but with the underfloor heating, it’s been cosy inside. In fact, I think the dining room is actually warmer now it’s been extended than it was before.”

The Gilbert family are really happy with their local Certified Installer Network member and their neighbours have been so impressed that they plan to use Silent View Windows in Chinnor to install the same windows at their house.

CASE STUDY DETAILS

CIN Member: Silent View

Location: Oxfordshire

Project: Rustique windows plus LivinROOM conservatory